nen

Herziening ISO 19011 van start, 7 juli informatiebijeenkomst

Op donderdag 7 juli organiseert NEN een informatiebijeenkomst over het nieuwe ISO-project ‘Herziening ISO 19011’. Doel is een actieve normcommissie op te richten om inbreng te leveren bij deze herziening en waarin conceptversies vanuit ISO worden besproken en het Nederlandse standpunt bepaald.

ISO 19011 ‘Richtlijnen voor het uitvoeren van audits van managementsystemen’ is de generieke auditnorm, met name bedoeld voor interne auditing en geeft richtlijnen voor het opzetten en uitvoeren van een auditprogramma, en voor de competentie-eisen voor auditoren. Deze veel gebruikte norm wordt op zeer korte termijn herzien. Naast gebruik voor interne audits is ISO 19011 ook te gebruiken voor tweede partij audits. Dit zijn audits bij een (belangrijke) leverancier of samenwerkingspartner.

De grote groep gebruikers van ISO 9001 en ISO 14001 maken nu of binnenkort de overstap naar de 2015-versies van deze normen. Belangrijke veranderingen in die normen zijn de aandacht voor contextanalyse, leiderschap en het risk-based karakter. Dat heeft ook consequenties voor de manier waarop interne audits worden uitgevoerd en daarbij kan nuttig gebruik worden gemaakt van een herziene ISO 19011.

Herziening ISO 19011: kansen voor verdieping

Belangrijke reden voor de herziening is de nieuwe en uniforme structuur van alle managementsysteemnormen waarop de audits worden uitgevoerd (de High Level Structure). Deze HLS is al doorgevoerd in ISO 9001, ISO 14001, 27001 en 55001 maar zal uiteindelijk de basis zijn in alle ISO-normen voor managementsystemen. Dat biedt kansen voor ISO 19011 om de richtlijnen voor auditing te verdiepen. Bijvoorbeeld in verband met het auditen van leiderschap, de vertaalslag van contextanalyse naar de inrichting van het managementsysteem en de risico gebaseerde aanpak.

Aanmelden voor bijeenkomst

Deelname aan deze informatiebijeenkomst is kosteloos.

Meer informatie over ISO 19011

Voor inhoudelijke informatie over ISO 19011 of over het normalisatieproces: Annemarie de Jong, consultant Managementsystemen, e-mail annemarie.dejong@nen.nl of Femke Stoverinck, femke.stoverinck@nen.nl.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *